"The Little Black" als concept voor een woonhuis
Het huis van het architectenpaar Agnieszka en Grzegorz Ziebik in Gliwice, een stadje net buiten Katowice, valt op. Met zijn grote, archetypische dak, de eenvoudige vormen, Prefalz banen die het dak en de gevel domineren in verschillende breedtes als strepen en het karakter van dit huis kenmerken. De ingang is gemaakt van hout, dat langzaam van kleur verandert. Het staat in schril contrast met het aluminium van PREFA met zijn duurzame P.10-oppervlakken in stralend prefawit, dat helemaal niet verandert. "Het is het model van een huis", zegt Grzegorz Ziebik, die samen met zijn vrouw Agnieszka zijn eigen huis ontwierp en uitvoerde.
Het architectenpaar weet dat architectuur altijd in context is – soms als contrast, soms onverschillig, soms gescheiden. De omgeving van het huis van de familie Ziebik biedt weinig aanknopingspunten. Vrijstaande eengezinswoningen, verschillende vormen, geen uniforme stijl of dominante kleuren. "Er is hier niets om naar te verwijzen", zegt Grzegorz Ziebik. “Je hier niets bestrijden of iets volgen. Dit vormde een van de grootste uitdagingen bij dit project.
Twee jaar hebben de twee jonge en geëngageerde architecten aan hun gemeenschappelijke huis gewerkt. Het verbond hen steeds bij het zoeken naar het perfecte huis. Binnen domineert een grote kamer met hoge muren, veel hout en grote ramen, waardoor het uitzicht naar buiten mogelijk is. Het doet enigszins denken aan Japanse architectuur. "Mensen zijn verrast als ze ons huis zien," zegt Agnieszka Ziebik,en ze voegt daaraan toe: 'We wilden wat anders maken. Maar het moest ook binnen ons budget passen. Vandaag is het precies zoals we het voor ogen hadden." "Het was een experiment", bendrukt Grzegorz Ziebik.
Voor Grzegorz Ziebik is vooral de levensduur van zijn ontwerpen belangrijk. Huizen moeten niet voldoen aan een trend, maar moeten zo duurzaam mogelijk zijn. Het niet verouderen van de objecten heeft architecten altijd bezig gehouden. "Er is geen beetje zwart," zegt Agnieszka, zinspelend op het tijdloze kledingstuk bij uitstek. Dit moest pas in de architectuur worden uitgevonden. Beiden zijn zeer kritisch over de ontwikkeling van de architectuur in hun geboorteland Polen. "Er is geen Poolse stijl en er wordt bij ons veel te snel gebouwd. Er wordt weinig aandacht besteed aan de kwaliteit. Het is moeilijk om jezelf hier als kunstenaar te ontplooien," zeggen ze, maar oefenen toch nog steeds hun vak met passie uit, of juist daardoor.
Beide architecten groeiden op in Gliwice en hadden deze professionele wens van jongs af aan. Agnieszka wilde het voorbeeld van haar vader volgen, en Grzegorz herinnert zich dat hij opgroeide in een duistere, troosteloze en weinig fraaie omgeving die hem aanspoorde zijn omgeving en de wereld daar buiten vorm te geven. Agnieszka Ziebik doceert architectuur, Grzegorz Ziebik heeft lang voor een groot architectenbureau gewerkt en heeft vooral kantoren en industriële gebouwen ontwikkeld. Samen hebben ze nu een klein architectenbureau opgericht.