Over ons: Onze inzet is om het meest veilige en innovatieve dak- en gevelmateriaal te produceren

Onze klant moet het met onze producten beter hebben dan zonder", dat is de visie, het motto en de inzet van de eigenaar van PREFA, Cornelius Grupp. Sinds 1981 leidt deze succesvol de traditionele onderneming in het idyllische Traisental – tussen de Neder-Oostenrijkse hoofdstad van de deelstaat St. Pölten en de bedevaartsplaats Mariazell. Intussen kan PREFA terugkijken op een geschiedenis van ruim 75 jaar.

De wortels van PREFA liggen in de tijd van de wederopbouw in het 300 kilometer verder weg gelegen Salzburg. Vele oorlogsschades, kapotte daken en gebroken schindels gaven het landschap en het stadsbeeld in het midden van de jaren 40 in Europa zijn stempel. De uitvinder en meester-loodgieter Alois Gödl was intensief op zoek naar nieuwe materialen en mogelijkheden om een bestendig dak te ontwikkelen. Hij experimenteerde in zijn werkplaats veel met verschillende metalen. Al spoedig was zijn keuze voor aluminium een feit: de eigenschappen van dit materiaal maakten toen al indruk. Gödl bewerkte het materiaal en vormde tenslotte een dakplaat die was geïmiteerd van dakschindels – door middel van persen en felsen – toen werd niet alleen de innovatie bij het dakdekken geboren, maar ook de naam voor het product: want uit persen en felsen ontstaat PREFA. De eerste daken waren met het nieuwe product snel gedekt – tot op de dag van vandaag kunnen de PREFA daken van Alois Gödl in het Salzburger Land worden bewonderd.

Ongeveer tien jaar na de oprichting nam de materiaalleverancier van Gödl, de walserij Fried. v. Neuman, de onderneming over en verplaatste daardoor de zetel van de onderneming naar Neder-Oostenrijk. In 1998 vond de expansie naar Duitsland plaats met de opening van de productiefabriek in Wasungen, Thüringen.

Product - Merk - Ambacht - Medewerkers

De dakplaat stond aan de wieg van de vele huidige producten en kleuren. Want in de loop der jaren zijn daaruit 4000 verschillende producten voortgevloeid, die uitsluitend op de productielocaties in Marktl en St. Pölten in Oostenrijk en in Wasungen in Duitsland worden gefabriceerd. In de jaren 60 werden de eerste dakgoten geproduceerd, in de jaren 70 werd dankzij de Coil Coating, naast de houdbaarheid, ook de look het handelsmerk. Met de ontwikkeling van de dakschindels in de jaren 80 en de daklosange in de jaren 90 voltrok zich stapsgewijs de verandering van de dakplaat naar het dak- en gevelsysteem. Toen in 2010 de nieuwe, matte coating op de markt kwam, groei de belangstelling van architecten en planners in een rap tempo. Tegenwoordig worden producten van PREFA niet alleen bij het bouwen en renoveren van klassieke eengezinswoningen toegepast, maar ook overal ter wereld in de meest ruwe omgevingen, zoals bij berghutten of bij karakteristieke bouwwerken en nieuwe architectuurprojecten.

Sterk als een stier

In 2001 werd de slogan "Het Dak, Sterk als een stier!" ontwikkeld, waardoor het merk PREFA één van de meest bekende, favoriete en sterkste merken van Oostenrijk is geworden. "Sterk als een stier!" belooft alles waar PREFA voor staat: de grote bestendigheid en de houdbaarheid van de producten.

PREFA Logo

Ambachtelijk bedrijf met innovatieve spirit

Ook al is PREFA tegenwoordig een wereldconcern, dat zich in de loop der jaren heeft uitgebreid naar 19 landen en maatstaven bepaalt in de dak- en gevelsystemen, is en blijft het een ambachtelijk bedrijf. PREFA biedt oplossingen voor ambachtslieden, verkoopt hoogwaardige producten via ambachtslieden en werkt intensief samen met ambachtslieden – en dat iedere dag. "De ambachtslieden kennen onze producten het beste. Hun ervaring, hun ideeën en verbeteringssuggesties komen direct terecht in onze productontwikkeling", vertelt Pasquali die eind 2017 voor de directie werd gevraagd. Om de omgang met en het gebruik van de verschillende producten van PREFA te leren kennen, werd in 2005 de PREFA Academy opgericht. De ambachtslieden worden op beide locaties – in Marktl en in Wasungen – rechtstreeks getraind door professionals over het materiaal en de verwerking . 

De doe-het-zelvers

Experimenteren, uitproberen, ideeën ontwikkelen, maar soms ook afwijzen – werken bij PREFA is een creatief proces, want de organisatie heeft een eenvoudige opbouw, met een platte hiërarchie en met een doe-het-zelvers-mentaliteit in het DNA van alle medewerkers. Hier wordt niets onnodig ingewikkeld gemaakt, geldt voor eenieder "do it yourself" – met inbegrip van het management. 

Kwaliteit als van een handdruk en de belofte

PREFA is bij iedere omvang en het succes van de onderneming in Europa en over de wereld, een familiebedrijf gebleven – met de waarden van een familiebedrijf: eerlijkheid, verantwoordelijkheid en kwaliteit als van een handdruk. Duurzaamheid speelt in het traditionele bedrijf al ruim 75 jaar een grote rol: het materiaal aluminium is na de relatief omslachtige productie oneindig vaak recyclebaar.

Alle PREFA waarden komen niet op de laatste plaats tot uitdrukking in de PREFA belofte: 40 jaar garantie.

PREFA Aluminiumprodukte GmbH is al ruim 75 jaar in heel Europa succesvol met de ontwikkeling, productie en commercialisering van dak- en gevelsystemen van aluminium. In totaal heeft de PREFA Groep in 19 landen circa 700 medewerkers in dienst. De productie van de ruim 5000 hoogwaardige producten vindt uitsluitend in Oostenrijk en Duitsland plaats. Jaarlijks worden er 3000 installateurs in 20 trainingscentra in Europa opgeleid. De traditionele onderneming is een onderdeel van het concern van de industrieel Dr. Cornelius Grupp, die wereldwijd ruim 8000 medewerkers op meer dan 45 productielocaties in dienst heeft.