Een huis met PREFA golfprofiel in Leonding: Eenvoud, elegantie en kwaliteit

Langs een drukke weg aan de rand van Linz (Oostenrijk) hebben architect Alfred Barth von pb+p Architekten en vakspecialist Martin Affenzeller van dakdekkers- en handwerkbedrijf Innocente uit Vorchdorf een uitzonderlijk bouwwerk gerealiseerd dat het best kan worden beschreven als een garage met woonruimte. Beide wooneenheden bestaan uit een draagconstructie van gewapend beton met daarbovenop een houten frame en zijn voorzien van een geventileerde aluminium gevel met PREFA golfprofielen in jaren 50-stijl. In eerste instantie was er alleen een ruime garage met werkplaats gepland, maar de architect zag mogelijkheden om er conform de bestemming van het perceel twee wooneenheden bovenop te plaatsen. Het idee werd enthousiast ontvangen door de opdrachtgever en uiteindelijk overgenomen in het ontwerp.

seitliche Ansicht des Hauses in Leonding in Linz bei Dämmerung. Der Himmel ist leicht bewölkt. Das Haus wurde mit der PREFA Profilwelle natureloxiert verkleidet.

Een huis met karakter

Twee grote terrassen en de welhaast simpele carport onderstrepen het bijzondere karakter van het gebouw. De ronde hoek met horizontaal gemonteerde golfprofielen en transparant profielglas maakt de ietwat smalle oprit van het perceel goed toegankelijk en haalt het architectonische concept nog eens duidelijk naar voren. “Het robuuste golfprofiel past door zijn eenvoudige vormgeving en uitgesproken kwaliteit uitstekend bij het object. Het benadrukt het industriële karakter”, vertelt architect Alfred Barth. In zijn werk probeert hij “op een plek te reageren”, maar hij wilde niets buitenissigs voor de poorten van de provinciehoofdstad van Oberösterreich: “het huis moet goed integreren met de omgeving en toch zijn eigen karakter bewaren.”

Außenfassade des Hauses in Leonding in Linz bei Dämmerung, verkleidet mit der PREFA Profilwelle natureloxiert. Im Haus brennt Licht.

De gevel – routine en millimeterwerk

“Zo’n gevel bouw je niet zo even”, weet projectleider Martin Affenzeller uit ervaring. Hij werkt al meer dan 20 jaar bij Innocente GmbH en heeft een team van 170 specialisten, waar hij altijd op kan vertrouwen. “Om een geometrisch golfpatroon te realiseren dat aan alle zijden van een gebouw perfect aansluit, moet je alles tot op de millimeter nauwkeurig opmeten. Ook moeten de afmetingen van de onderconstructie precies kloppen en dient alles tot in de puntjes te zijn voorbereid. Het twee millimeter dikke aluminium strengpersprofiel werd op maat gesneden en blank geleverd, daarna naturel geadoniseerd en vervolgens blind bevestigd”, vertelt Affenzeller over het projectverloop. Hij en zijn collega’s werken al vele jaren met materialen van PREFA: “Het materiaal is goed en de samenwerking klopt.” Het contact met de fabrikant is belangrijk voor ons en voor ons werk.”

Materiaal:

  • PREFA golfprofiel
  • naturel geadoniseerd
Vorderansicht des Hauses in Leonding in Linz bei Tag, verkleidet mit der PREFA Profilwelle natureloxiert

PREFA Aluminiumprodukte GmbH ontwikkelt, produceert en verkoopt al meer dan 70 jaar met succes aluminium dak- en gevelsystemen in heel Europa. In totaal heeft de PREFA Groep circa 640 medewerkers. De ruim 5000 kwaliteitsproducten worden uitsluitend in Oostenrijk en Duitsland vervaardigd. PREFA maakt onderdeel uit van de ondernemingsgroep van de industrieel Dr. Cornelius Grupp die wereldwijd meer dan 8000 medewerkers op meer dan 40 productielocaties heeft.