Boroteka – Time-out in het bos

Marktl/Wasungen – In een naaldwoud in de buurt van het dorp Kolonia Karcmy (PL) bezitten families al generaties lang in kleine vakantiewoningen, die ze deels liefdevol in stand houden en onderhouden of moderniseren. Rafał Stramski maakte van de gelegenheid gebruik om de tot dusver onbebouwde percelen aan te kopen en hij bouwde voor zijn familie en voor gasten de “Boroteka” – een klein toevluchtsoord met een ongewoon PREFA dak.

Seitlicher Blick auf die verglaste Gebäudefront und ins beleuchtete, skandinavisch inspirierte Interieur.

Maximale benutting van een klein oppervlak

De opdrachtgever had van begin af aan een precies idee van hoe het project er moest uitzien. Volgens de stedenbouwkundige voorschriften beperkte het bebouwbare oppervlak zich tot slechts 35 m². De kamerindeling moest daarom goed doordacht zijn om de gewenste inrichting te realiseren met ruime keuken, een woonkamer met sofabed en een open haard, de badkamer onder de trap die naar de slaapkamer leidt, en twee bergruimtes en een technische ruimte.

Seitenansicht eines Ferienhauses mit einem schräg verlegten Prefalz-Dach. Die umgebende Natur spiegelt sich im verglasten Bereich wider.

Scandinavië midden in Polen

Het houten gebouw werd zorgvuldig ontworpen: omwille van de hoge eisen op vlak van de oppervlakte- en afwerkingskwaliteit werd het materiaal uit hoogwaardig gelamineerd hout met een 100% perfecte pasvorm geproduceerd en geleverd door een gerenommeerd Zwitsers houtbouwbedrijf. De fijn afgewerkte, wit geverfde oppervlakken van de binnenruimtes staan in schril contrast met de rustieke zwarte gevelelementen. Voor de inrichting van het interieur deed Stramski een beroep op designer Jan Sekułas van Zarysy Studio uit Łódź, die het huis inrichtte in de Scandinavische stijl met een mix van terughoudendheid, comfort en gezelligheid.

Seitenansicht eines Ferienhauses mit schrägem Prefalz-Dach. Die umgebende Natur spiegelt sich im verglasten Bereich wider.

Uniek karakter

De diagonale nok geeft het bouwwerk ondanks de vierkante plattegrond een interessante uitstraling. Het is door die nok dat er een dak met aan weerszijden oplopende dakranden is ontstaan. Dakdekker en metaalbewerker Lech Chrzanowski slaagde erin dat bijzondere kenmerk vakkundig in de kijker te zetten: “Ik wilde met het dak, de Prefalz in P.10 zwart en de bedekking met gelijkmatige panelen het bijzondere karakter van het huis extra kracht bijzetten.” Hij was ook verantwoordelijk voor de dakafvoer via een regenpijp achter de gevel, die alleen met een speciale oplossing kon worden gegarandeerd.

 

Materiaal:

Portrait vom Besitzer der Boroteka Rafał Stramski, lächelnd im Wald.