Een unieke boulderhal met schindels in Škofja Loka

Onder leiding van architecte Lucija Franko realiseerde ARHITEKTURA PETERNEL een antracietkleurige boulderhal in Pevno bij Škofja Loka. De bouwheer wil met dit project sport en toerisme in dit Sloveense dorp een boost geven. Dankzij het gebruik van dakschindels DS.19 en sidings van PREFA kreeg de nieuwbouw een bijzondere buitenkant, die reeds van ver opvalt. 

Vanbinnen en vanbuiten doordacht

Het bijna vensterloze gebouw is afgewend van de straat. De buitenkant verraadt de functie niet. Het gebouw doet aan een schuur denken, wat past bij de landelijke omgeving en bij het verleden van het perceel. Voor dit project werd namelijk een oude schuur afgebroken. Het nieuwe gebouw volgt de bocht van de straat in de richting van de dorpskerk. Het heeft een wand die uit drie delen bestaat, met een knik als overgang naar het dakoppervlak. De buitengewone vorm met de schuine wanden vloeit voort uit de boulderwanden, die heel de binnenkant van het gebouw innemen. Tussen de oude Kozolecen, de voor de regio typische houten constructies om hooi te drogen, biedt de boulderhal een moderne en toch passende aanblik. Ze wordt door donkergrijze aluminium schindels bijna volledig omhuld, alleen de uiteinden van het gebouw hebben een warme houten gevel gekregen. De geslotenheid van de gevel wordt doorbroken door de lange ramen. Het donkere antraciet van de dakschindels contrasteert met het lichtbruine larikshout.

Kletterhalle Skofia Loka mit Dachschindel DS.19 und PREFA Siding in P.10 anthrazit

Een bijzondere huid

Dat boulderen bijzondere architectuur en speciaal ontworpen ruimtes vereist, weet Tomo Zadravec van ZA&TO als geen ander. Deze vakman is zelf een fervente boulderaar. Hij was met zijn team verantwoordelijk voor de realisatie van de schindelgevel in Škofja Loka. Wegens de omvang van het project trok hij externe monteurs aan. Vooral over het enorme dakoppervlak van ca. 700 m² was Zadravec heel enthousiast. Zo'n groot oppervlak had hij nooit eerder geplaatst. In een mum van tijd monteerde een team van acht de schindels met gestructureerd oppervlak op het dak. De onderconstructie werd tijdens de volledige montagetijd met een foliedak beschermd tegen de weersomstandigheden. Het doel was een ”mooi, accuraat oppervlak” te creëren met een naadloze overgang tussen dak en gevel. Het team van vakmannen mag trots zijn op het resultaat. Het aluminium op het dak en de gevel ”lijkt op een huid, die een lichaam beschermt”, zo vertelt Tomo Zadravec trots.

Vogelperspektive von der Kletterhalle Skofia Loka mit Dachschindel DS.19 und PREFA Siding in P.10 anthrazit