Nieuwe gevel in historisch ensemble

Marktl/Wasungen – Het team van Nussmüller Architekten uit Graz werd voor een van zijn favoriete projecten bekroond met de ICONIC Award voor innovatieve architectuur. In Leoben (Oostenrijk) integreerden ze een studentenhuis van drie verdiepingen in het historische ensemble rond de St. Jakob-kerk. Met dit project creëerden ze betaalbare woonruimte voor twintig studenten. De gevel werd bekleed met PREFA Sidings.

Met overtuigingskracht

Werner Nussmüller vestigde zijn naam met onconventionele, toekomstgerichte projecten. Ook voor het studentenhuis Collegium Jacobinum kwam hij verrassend uit de hoek. Hij stelde een oplossing voor die met het oorspronkelijke idee van de bouwheer nog weinig te maken had. Aanvankelijk was de bedoeling om de historische en bouwvallige pastorie op te knappen en te verbouwen tot een woning voor vier of vijf studenten. In een periode van een jaar slaagde de architect erin met volharding en overtuigingskracht de bouwheer, de mensen van het bouwkundig toezicht van de stad en van erfgoedbescherming te overtuigen van zijn ideeën.

Het deels op zuilen opgetrokken gebouw sluit aan op de bestaande pastorie. Het volgt het licht gebogen traject van de straat en steekt uit over de historische kerkhofmuur, die door het bouwproject nauwelijks schade heeft geleden. De ruimte onder het zwevende deel van het gebouw maakt de vrije toegang tot de kerk mogelijk, beschermt de toegang en dient als fietsenstalling.

Seitenansicht des neu renovierten Studentenheims in Leoben. Die Fassade wurde mit PREFA Sidings gedeckt.

Een verrijkende uitwisseling

De benedenverdieping werd uitgevoerd als gewapend-betonconstructie, de verdiepingen daarboven bestaan volledig uit hout. De architect liet de geprefabriceerde buitenwanden ter plekke buigen en aan de vorm van het gebouw aanpassen. ”Zulke experimenten kunnen alleen maar slagen als je samenwerkt met vaklieden met ervaring en durf,” stelt Werner Nussmüller. Zo'n handwerker is Helmut Legenstein, bouwcoördinator van het bedrijf Spitzer Dach. Deze ervaren en creatieve plaatwerker begeleidde de bouw van de PREFA gevel van de planning tot de uitvoering. Om de geraffineerde vorm van de bouwconstructie door een evenwichtige vormgeving van de voegen te beklemtonen werden bronskleurige Siding gevelpanelen van drie verschillende hoogtes gebruikt.

Materiaal: