Leren achter ruiten

Marktl/Wasungen - In de gemeente Otterswiller bij Straatsburg (Frankrijk) creëerden Dominique Cornaert en Philippe Dahan een plek voor naschoolse opvang, die samen met een basisschool en een kleuterschool een samenhangend geheel vormt. Het eenvoudige maar tegelijkertijd ongewone gebouw overtuigt door de evenwichtige mix van materialen en bijzondere details, waaronder de witte wandtegels van PREFA die de gevel bekleden.

Blick aus der Ferne auf das neu errichtete Kindergarten- und Schulgebäude, welches mit der PREFA Wandraute 44 × 44 in P.10 Prefaweiss gedeckt ist.

Aparte eenheid

Het scholencomplex wordt omringd door een bos, weilanden en vrijstaande woningen op een sterk hellend terrein. De gemeente wenste dat de basisschool en de naschoolse opvang afzonderlijk toegankelijk zouden zijn en tegelijkertijd toch één geheel zouden vormen. De architecten plaatsten daarom de hoofdingang van de basisschool op de benedenverdieping en brachten de speelplaats van de school daarmee in verbinding. De naschoolse opvang is toegankelijk via een aparte ingang, die zich tussen de naschoolse opvang en de school bevindt en beide intern met elkaar in verbinding brengt.

Foto des Architekten Domenique Cornaert, während er an einer Zeichnung arbeitet.

Geheel monochroom

Omdat beide gebouwen niet alleen van elkaar gescheiden zijn, maar ook verschillende gevels hebben, heeft het bureau in Straatsburg ervoor gezorgd dat ze harmonieus bij elkaar passen dankzij een monochroom uiterlijk: Terwijl de basisschool en de kleuterschool bekleed zijn met geglazuurde beverstaarttegels, kozen de architecten voor de naschoolse opvang een lichte ruitvormige gevel van PREFA-aluminium in de kleur P.10 prefawit.

Das neu errichtete Kindergarten- und Schulgebäude in Otterswiller mit der PREFA Wandraute 44 × 44 in P.10 Prefaweiss.

Gedetailleerde finesse

Vakman Simon Moog en zijn drie collega's verwerkten 300 m² aluminium voor de naschoolse opvang in Otterswiller. Tijdens de montage moest het team van Charpentes MOOG erop toezien dat het patroon niet alleen loodrecht, maar ook horizontaal gelijkmatig was. Een minimale afwijking zou ten koste zijn gegaan van het uiterlijk van de gevel. Het team vervaardigde ook de onderconstructie van de gevel, inclusief draagconstructie, beplanking en isolatie. Hierdoor kon binnen enkele weken materiaal van de hoogste kwaliteit geleverd worden, afkomstig van één leverancier.

 

Materiaal: