Markthal Nagykőrös: Referentieobjecten

Inleiding

Nagykőrös heeft een nieuwe markthal. De gemeenschap in de Hongaarse Puszta heeft een grote markttraditie, niet in de laatste plaats omdat hier een keer per maand de grootste veemarkt van het land georganiseerd wordt. Het architectenkoppel Gyula Kissen en Irén Járomi uit Boedapest hebben zich bij het nieuwe ontwerp laten inspireren door de agora in Athene.

“Een markthal stelt ook veel praktische eisen”, benadrukt Járomi. Er is voor fruit en groente een goede ventilatie nodig. Op het dak is een fotovoltaïsch systeem geïnstalleerd. De markthal functioneert als geheel en kan ook worden opgesplitst in vele kleine eenheden. “Het is belangrijk dat het bouwwerk zelfvoorzienend kan zijn. Het is een slim gebouw”, benadrukt Kiss. “Architectuur moet vereenvoudigen – tot een kunstwerk ontstaat, dat op een onzichtbare manier aan alle functies voldoet”, vat de architecte de uitdaging samen.

Het concept werd uitgewerkt op basis van het idee van de agora: een langwerpig gebouw, dat er vanwege de glazen gevel licht en aangenaam uitziet. Met de tweede ervoor geplaatste gevel van geperforeerde aluminium composietpanelen, die vooral 's namiddags bijzondere lichteffecten creëren, konden de architecten een huis in het huis creëren.

Kleur speelde vanaf het begin een belangrijke rol in het ontwerp van de beide architecten. “Goud is een heilig materiaal”, vertelt Kiss enthousiast. “In de ochtendzon heeft de hal een prachtige glans. Het gebouw ontwaakt. Het baadt in het licht, waarna het zijn werk doet, en 's avonds licht het weer op”, beschrijft Járomi het indrukwekkende lichtspel. Volgens de architecten is dat ook een eerbetoon aan de bijzondere relatie die de mensen in de Hongaarse laaglanden hebben met de natuur en het firmament. De kleur mayagoud paste perfect bij dit gebouw. Het hoeft niet direct echt goud te zijn. De gevel is daarom gemaakt van brons. “Dat maakt het gebouw overdag tot een industrieel object”, legt Járomi uit en hij benadrukt dat PREFA de optimale materialen voor de hal biedt.

Gegevens en feiten

Product

Aluminium composietplaat

Kleur

mayagoud

Architect

Kiss és Járomi Építésziroda, Gyula Kiss, Irén Járomi

Uitvoerder

Vorkopf Kft.

Land

Hongarije

Plaats

Nagykörös

Type object

Bedrijfsgebouw, Openbare gebouwen en andere faciliteiten

Copyright

© PREFA | Croce & Wir

PREFABOND Aluminium Verbundplatte mit Fugen in Bronze

Laat u inspireren: Andere objecten

Renovatiegalerij: Objecten voor en na renovatie

Dankzij het lage gewicht van de PREFA producten wordt het renoveren van dak en gevel kinderspel. En ook optisch mag de cosmetische ingreep er best wezen.

Renovatiegalerij: Objecten voor en na renovatie

Huis met garage na de dakrenovatie met de PREFA dakplaat in antraciet
Huis voor de dakrenovatie met PREFA dakplaat, zadeldak en garage