Samen wonen in Augsburg

Niet ver van de Kuhsee in de Duitse stad Augsburg is een markante woning voor mensen met een beperking ontstaan. Karakteristiek voor dit bijzondere stuk architectuur zijn de twee gevels die worden geaccentueerd door speels gerangschikte vensters en het strakke lijnenspel van het PREFALZ-dak in P.10 zinkgrijs.. Het huis bestaat uit twee objecten die via een bruggetje met elkaar zijn verbonden en biedt ruimte aan 24 mensen. “Een gebied als dit heeft een bouwopgave”, vertelt architecte Sigrid Müller-Welt die samen met haar man Dominique Dinies verantwoordelijk was voor het project.

das federführende Architekten-Duo sitzen vor einem Laptop und planen das Bauvorhaben

Een vruchtbaar samenspel

Bij de uitvoering waren ze gebonden aan een strikt bestemmingsplan dat maar beperkt speelruimte bood. Ondanks de strenge richtlijnen is het toch gelukt een passend concept te ontwikkelen. Het voorste gebouw is open naar de straat en telt twee verdiepingen. Het is verbonden met het kleinere huis erachter dat slechts één verdieping heeft. De reden voor dit uitzonderlijke ontwerp: de woning werd gebouwd op twee verschillende percelen met elk een andere bestemming. “Het huis heeft een mooie uitstraling naar de straat. De naar voren gerichte gevel zorgt voor een opwaardering van het straatbeeld”, zo de architecten.

Nahaufnahme des Daches - eingekleidet mit Prefalz in der Farbe P.10 Zinkgrau

Details die voortleven

Müller-Welt en Dinies hebben voor een zo rustig mogelijke vormgeving van de dakoppervlakken gekozen. De dakramen zijn met behulp van op maat gemaakte felsplaten netjes geïntegreerd en dankzij de keuze van een Ardense goot heeft het dak nergens een overstek. Tijdens het ontwerp werd bepaald dat de ventilatiepijpen in een lijn naast elkaar worden geplaatst.

Seitenansicht des neuen Wohnheims in Augsburg eingekleidet mit Prefalz in der Farbe P.10 Zinkgrau

De materiaalkeuze speelde bij de woning een centrale rol. Het PREFALZ-dak met opstaande fels gaat door de speciale eigenschappen van het materiaal bijzonder lang mee. Het gebouw dat vroeger op de locatie stond, moest voor het nieuwe project worden afgebroken. Het architectenpaar heeft echter veel details overgenomen, waardoor het oude blijft voortleven in het nieuwe. Dinies: “Ik hoop dat ons gebouw over 50 jaar nog steeds mooi is om te zien. We proberen altijd oplossingen te vinden die de plek als het ware zelf voortbrengt. Zo willen we ons steentje bijdragen aan de architectuur.”

Materiaal:

seitliche Ansicht des Wohnhauses eingedeckt mit Prefalz in der Farbe P.10 Zinkgrau bei Sonnenschein

PREFA Aluminiumprodukte GmbH ontwikkelt, produceert en verkoopt al meer dan 70 jaar met succes aluminium dak- en gevelsystemen in heel Europa. In totaal heeft de PREFA Groep circa 640 medewerkers. De ruim 5000 kwaliteitsproducten worden uitsluitend in Oostenrijk en Duitsland vervaardigd. PREFA maakt onderdeel uit van de ondernemingsgroep van de industrieel Dr. Cornelius Grupp die wereldwijd meer dan 8000 medewerkers op meer dan 40 productielocaties heeft.