Rode baksteen en gouden PREFA losanges

Handel en ambacht hebben in Hamburg een gouden oorsprong. De losangegevel van de nieuwbouw van het schoenenbedrijf Schüttfort in de voorstad van de Hanzenstad, Bergedorf, symboliseert koopmanstraditie en modern ondernemerschap van een schoenendynastie.

Architectonische voetsporen

Het doel van architect Carl Michael Römer bij de nieuwbouw van het kantoren- en bedrijfspand van het traditionele, Hamburger bedrijf Schüttfort was om de architectuurtaal passend bij de onderneming te implementeren. Daarom sluit de gevel aan de straat aan bij de traditionele architectuur die de locatie zijn gezicht geeft door de grote koopmanskantoren en bedrijfspanden van de Hanzestad met zijn veel markante klinker- en baksteenbouwwerken. De achtergevel ensceneert de in zijn geboorteplaats ook in zijn werkzaamheden nauw verbonden ontwerper met hedendaagse materialen van PREFA modern en in navolging van het voorwerp van de onderneming, in de vorm van een schoen.

Traditioneel en modern

In 1911 werd het eerste filiaal geopend in Hamburg-Bergedorf. Tegenwoordig is schoenenbedrijf Schüttfort op drie locaties in Hamburg vertegenwoordigd. Het hoofdkantoor bevindt zich in een voetgangerszone in de Hamburger wijk Bergedorf. De levendige en geliefde winkelstraat staat vol met historische gebouwen en vakwerkhuizen. De nieuwbouw sluit naadloos aan bij de traditionele bouwstijl van de Hamburger handelshuizen. "De voorzijde aan de straat is in drie modules met bakstenen en vakwerkgevels ingedeeld, alsmede met grote, uitnodigende glazen oppervlakken en heeft betrekking op de stedenbouwkundige situatie in dit gebied", verklaart Römer. Bij zijn nieuwbouwontwerpen is de traditionele Hamburger baksteenarchitectuur een belangrijk element.

De achterzijde van de nieuwbouw, die op een - architectonisch uitdagend, spievormig - perceel met een nuttig oppervlak van 1500 m2 met vier verdiepingen ontstond, liet meer speelruimte in de vormgeving toe. "Om ook aan de achterzijde van de kantoorverdiepingen een natuurlijke verlichting te garanderen, hebben we daar de gevel laten terugwijken, hebben we grote ramen geïntegreerd en hebben we voor de medewerkers bovendien een chique dakterras gebouwd", zegt Römer. Een hippe blikvanger is de optisch lichte gebouwmantel van de gewelfde gevelvorm die op een bakstenen sokkel steunt.

Afgeronde gevel en zadeldak vol details

Mayagouden PREFA-aluminium, gevellosanges in 29 x 29 cm op de afgeronde gevel en een gedetailleerd zadeldak dat met PREFA Falzonal werd gedekt, verbinden zich met het traditionele bouwmateriaal baksteen tot een visueel aantrekkelijke en spannende geveleenheid.

Bij het zadeldak werd gekozen voor een elegant, grijs, staand felsdak met Falzonal. "Door de felstechniek werd een filigranen, lineaire verdeling van de dakvlakken mogelijk gemaakt. Die verenigen zich met een breedte van ca. 58 cm, gecombineerd met de royale koekoeken, naast het geheel tot een markante indeling", aldus Römer. De dak- en gevelsystemen van PREFA boden de architect vele voordelen. Naast de aantrekkelijke look maakten de losanges een overtuigende indruk door de optimale gebruiksmogelijkheid bij gewelfde gevels. "Heel handig zijn de lichtheid en vormbaarheid van het materiaal."

Aluminium Wandraute in Mayagold von PREFA mit großzügigen Fensterflächen am Schuhhaus Schüttfort in Hamburg-Bergedorf;

Perfecte PREFA-pasvorm

Net zoals bij het maken van goed schoeisel, vereist ook het dekken van een staand felsdak de grootst mogelijke nauwkeurigheid. Bij schoenenbedrijf Schüttfort werd deze verzorgd door de bekwame medewerkers van het sinds 100 jaar aldaar gevestigde traditionele familiebedrijf Fritz Schellhorn GmbH.

"De PREFA-gevellosange van 29 x 29 is optimaal geschikt voor de ronde gevel", verklaart Schellhorn. De onderconstructie werd in de ronde zones van aluminium en in de rechte van hout geconstrueerd. De schindels konden direct aan de gevel via de ronding worden gebogen, zonder voorbuigen. "De schindels grijpen in elkaar. Belangrijk is goed voorwerk en exact meten." Naast de bijzondere look waren voor opdrachtgever, architect en dekker bij dit project vooral de factoren duurzaamheid, weers- en stormbestendigheid en natuurlijk het kleurbehoud van doorslaggevend belang.

Nahaufnahme der PREFA Wandraute 29 in Mayagold mit Wassertropfen;

Productbox PREFA-gevellosange 29 x 29

Materiaal:

gecoat aluminium, dikte 0,7 mm, 2-laags gemoffeld

Kleur:

mayagoud

Bevestiging:

1 stks. groefspijker per gevellosange = 25 groefspijkers per m2

Gewicht:

2,8 kg/m²

Plaatsing:

Volledige bedekking min. 24 mm

Formaat:

29 x 29 cm in gedekt oppervlak

Productbox Prefalz & Falzonal

Materiaal:

gecoat aluminium, dikte 0,7 mm, 2-laags gemoffeld

Kleur:

mat donkergrijs

Bevestiging:

PREFA dubbele, staande fels met schuifhechting in de lengte en bevestigingsklemmen, conform de statische vereisten

Gewicht

1,89 kg/m²

Dekking:

volledige bedekking min. 24 mm

Afmetingen:

0,7 × 600 mm