Nieuwe woonidylle aan de Walskerkamm

Marktl/Wasungen – In de berggemeente Übersaxen aan de Walserkamm in Vorarlberg (Oostenrijk) kreeg architect Jürgen Haller een uitdagende opdracht voor een verbouwing. Een woning gelegen aan de voet van een steile helling moest een aangename thuis worden voor drie generaties van één familie. Voor het dak van dit interessante project koos hij voor Prefalz in hazelnootbruin. De gevel werd bekleed met houten lamellen. De materiaalkeuze geeft het gebouw een strakke, hedendaagse uitstraling.

Portrait des leitenden Architekten Jürgen Haller.

Een doordachte transformatie

“Stilaan hebben de meeste bouwheren meer oog voor de lange termijn,” vertelt Jürgen Haller opgetogen. Zelf ziet hij het als een kerntaak van de architectuur om te verbouwen voor de volgende generaties. Dat woonbehoeften veranderen in de loop van het leven, hebben de opdrachtgevers in Übersaxen goed begrepen. De architect scoorde bij moeder, dochter en schoonzoon met een volledige transformatie. Het huis uit de jaren tachtig, dat geen architecturale hoogvlieger was, onderging een totale metamorfose. Het resultaat overtrof hun verwachtingen. Op de kelder en de benedenverdieping van het originele gebouw bouwde hij een volledige verdieping en creëerde zo extra woonoppervlak. Zo ontstond een ruime woning op de benedenverdieping, extra woonruimte op de eerste verdieping en een plek om te relaxen onder het dak met zwembad, loggia en dakterras. Dankzij het doordachte ontwerp van Haller is de 310 m² bruikbare oppervlakte op te delen in minstens drie afzonderlijke wooneenheden.

Luftaufnahme eines modernen Hauses mit einem nussbraunen PREFA Prefalz Dach. Eine Dachterrasse mit Pool bietet einen exklusiven Entspannungsbereich mit Blick auf die hügelige, grüne Landschaft.

Architectonische raffinement en unieke details

De woning heeft nog enkele andere troeven, zoals de weloverwogen positie van de ramen, die allemaal uitzicht bieden op een ander deel van de omgeving. Hiervoor draaide Haller de gevel 90 graden en creëerde een volledig nieuw woongevoel. De woonruimtes krijgen nu meer licht. De constructie zonder uitstekende delen ziet er door haar asymmetrie dynamisch uit. Ondanks de harde lijnen straalt het gebouw een zekere rust uit, die Haller extra versterkt door de ingewerkte dakgoten, de aluminium omlijstingen van het dakterras en het zwembad en het Prefalz dak – hazelnootbruin zoals de gevel uit lamellen van zilverden waarop het aansluit.

Ein modernes Mehrfamilienhaus in Vorarlberg, Österreich, mit einem Satteldach, bedeckt mit Prefalz in Nussbraun. Die Holzfassade des Gebäudes fügt sich harmonisch in die ländliche Umgebung ein, während großflächige Fenster moderne Akzente setzen.

Altijd weer aluminium

De realisatie van het dak was voor de ervaren vakmannen van de firma Tectum een veeleisende klus. De hellingsgraad van het dak is niet zo groot en de panelen zijn zeer lang. Bij de verbindingen moest rekening worden gehouden met materiaaluitzetting. Andere uitdagingen voor de experts waren de installatie van de ingewerkte waterafvoer, de integratie van aluminium elementen in de ramen en houten gevel, en de naadloze overgang van het zwembad naar de dakhelling. Gelukkig hadden de vakmannen veel ervaring met PREFA producten. Aluminium is bij Tectum het meest gangbare materiaal, omdat er veel problemen voor dak en gevel mee kunnen worden opgelost. Daarom werken ze vaak en graag met PREFA.

Materiaal: 

  • Prefalz​​​​​​​ 
  • P.10 Hazelnootbruin
Ein modernes Mehrfamilienhaus mit nussbraunem PREFA Prefalz Dach und dunkler Holzfassade, durchsetzt mit hellen Holzelementen, großen Fenstern und umgeben von grüner Landschaft.

Via deze link kunt u foto's downloaden:

https://brx522.saas.contentserv.com/admin/share/34a2c6cf