Kantoorgebouw in Nantes krijgt gevel met PREFA kartelprofiel

In de Rue Marmontel in Nantes valt het oog vrijwel onmiddellijk op een luchtig, smal kantoorgebouw met een blank gekarteld gevelprofiel. Het pand naar een ontwerp van François Dussaux, Aurélien Lepoutre en Vincent Wattier van DLW architectes is een waar architectonisch hoogstandje. Om het design, de ruimte en het lichtontwerp zo simpel mogelijk te houden, bestaat de plattegrond alleen uit een fietsenruimte, een gemeenschapsruimte en een verticale ontsluiting op de begane grond en via een kleine binnenplaats. De 80 m² grote gevel springt bovendien nergens naar voren of naar achteren. Als bekleding kozen de architecten het PREFA kartelprofiel in blank naturel met blinde bevestiging dat onder invloed van het daglicht van kleur lijkt te veranderen. Het object is gelegen in een voormalige woon- en groothandelswijk tussen het historische centrum van Nantes en de Loire.

Einer der Architekten steht vor einer Steinmauer und lächelt in die Kamera.

Stemmige aluminium beplating

Aan de straatzijde loopt het eenvoudige kartelprofiel tegen de gevel naar boven. Bij het veranderen van de stand van de zon veranderen ook de kleuren en de hoeken van de reflecties op de gekartelde gevel. De huid van het kubusvormige lichaam moest voor voldoende contrast zorgen tussen de oude stenen muren van de belendende huizen enerzijds en het nieuwe gebouw anderzijds. De twee millimeter dikke aluminium strengpersprofielen van PREFA in blank naturel leken het architectenteam hiervoor het meest geschikt. Het gebouw in de Rue Marmontel toont duidelijk dat DLW veel waarde hecht aan “duurzaamheid door mogelijk eenvoudige constructies”.

Das Bürogebäude wurde von unten fotografiert und ragt in den Himmel. Verkleidet wurde das Gebäude mit dem PREFA Zackenprofil in der Farbe Naturblank.

Mooie PREFA kartels

Voor de vakkundige uitvoering van het project tekende Didier Bougeard. Zijn familiebedrijf BDN Bardage is gespecialiseerd in het aanbrengen van dak- en gevelbekleding en buitenisolatie. Bougeard raakte gecharmeerd van het product en ervaart de deskundige ondersteuning als zeer positief. Na de prettige samenwerking met DLW architectes en PREFA wil hij graag meer met aluminium gaan doen. De eenvoudige montage heeft daarbij absoluut de doorslag gegeven. Het profiel werd met PREFA schuifklangen op een metalen onderconstructie gemonteerd die op haar beurt met grote precisie in elkaar moest worden gezet. Voor de ervaren vakman geen enkel probleem. De keuze voor het kartelprofiel in blank naturel kwam hem erg gelegen, omdat er in de smalle straat maar weinig plek was voor de bouwwerkzaamheden. De eenvoudige en snelle montage maakte alles een stuk gemakkelijker.

Materiaal:

  • kartelprofiel
  • blank naturel
Detailaufnahme des PREFA Zackenprofils in der Farbe Naturblank

PREFA Aluminiumprodukte GmbH ontwikkelt, produceert en verkoopt al meer dan 70 jaar met succes aluminium dak- en gevelsystemen in heel Europa. In totaal heeft de PREFA Groep circa 640 medewerkers. De ruim 5000 kwaliteitsproducten worden uitsluitend in Oostenrijk en Duitsland vervaardigd. PREFA maakt onderdeel uit van de ondernemingsgroep van de industrieel Dr. Cornelius Grupp die wereldwijd meer dan 8000 medewerkers op meer dan 40 productielocaties heeft.