Het P2-gebouw in Innsbruck: een nieuwe generatie hoogbouw met urbanissima

P2 is flatgebouw, stadsbibliotheek en openbare ruimte in één. In het concept van het Innsbrucker architectenbureau LAAC staat multifunctionaliteit centraal. De LAAC-architecten Kathrin Aste en Frank Ludin hebben met het P2-gebouw in hun stad een nieuwe generatie hoogbouw doen ontstaan. „Hoogbouw is in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw in diskrediet geraakt”, meent Aste. Mensen denken hierbij meteen aan lange, donkere gangen, anonimiteit en kleine onpersoonlijke woningen. Maar steden groeien sterk, terwijl het aantal ontwikkelingsgebieden minimaal is. „De onbeminde hooggebouw lijkt de enige oplossing te zijn”, benadrukt de architecte. Urbanissima is een hybride typologie die verschillende gebruiksmogelijkheden onder één dak verenigt en hoogbouw zo weer aantrekkelijk maakt. Kathrin Aste en Frank Ludin hebben met het P2-gebouw een urbanissima-concept gerealiseerd nabij het voormalige goederenstation Frachtenbahnhof in Innsbruck.

Der PEMA 2 Turm in Innsbruck ist Wohnhaus, Stadtbibliothek und öffentlicher Raum wurde zum Teil mit PREFA Verbundplatten in Aluminium gebürstet eingedeckt

P2 springt met name in het oog door zijn vrije vormgeving. De driedeling weerspiegelt het hybride karakter van het gebouw. Sokkel, plateau en toren staan voor de stadsbibliotheek, de openbare ruimte en het woongebouw. „Architecten proberen telkens weer met hoogbouw toegevoegde waarde te creëren voor de openbare ruimte – meestal met rooftops, maar die zijn vaak exclusief”, vertelt Frank Ludin. Door de bijzondere ligging zijn de omringende ketens van het middelgebergte en het Inndal zichtbaar.

Seitliche Ansicht des PEMA 2 Turms in Innsbruck mit einer Fassade aus PREFA Verbundplatten

Een 7000-delige monoliet

„De gefragmenteerde gevel bestaat uit 7000 delen”, vertelt Frank Ludin. „Toch wordt de toren als een monoliet waargenomen”, benadrukt Kathrin Aste. Interessant is dat de afzonderlijke verdiepingen niet zichtbaar zijn. Het object heeft een bruto vloeroppervlakte van in totaal 100 000 m³ en 25 000 m². Nergens voel je hoe massief het gebouw is. Dit komt vooral door de gebruikte materialen. „Glas en metaal zijn interessant voor grote bouwprojecten. Hun reflecterende eigenschappen verlevendigen het object. Beide materialen veranderen in de loop van de dag en het seizoen. Het object neemt steeds een andere kleur aan”, vertelt Aste.

Unteransicht des PEMA 2 Turms, der mit PREFA Verbundplatten verkleidet wurde

Het plateau vormt een markant element dat het gebouw zijn bijzondere structuur verleent. Hier zijn hoofdzakelijk PREFA composietplaten van geborsteld aluminium gebruikt. De architecten zochten een flexibel materiaal dat de technische voorzieningen van het gebouw perfect integreert. In Innsbruck is het gebouw positief ontvangen. Ludin: „We wilden met hoogwaardige architectuur alle lagen van de maatschappij aanspreken en tegelijkertijd een stadswijk nieuw leven inblazen.”

Die Architekten Kathrin Aste und Frank Ludin