Het beurs-ei in Kecskemét: Een stukje haute couture in prefawit

Op de economische campus van KEDO aan de Hogeschool János von Neumann in Kecskemét (Hongarije) valt sinds kort een spectaculair stukje architectuur te bewonderen. Hier, in de foyer van het Educational Building hangt het “beurs-ei”, een ovale constructie van staal en aluminium bekleed met PREFALZ in P.10 prefawit. Het object naar een ontwerp van de Hongaarse architecten Bánáti en Hartvig in samenwerking met LIMA Design Ltd omvat een ca. 50 m² grote onderwijsruimte met een ronde plattegrond waar in de toekomst de ontwikkelingen aan de beurs worden gesimuleerd. “Je kunt je voorstellen dat het geen gemakkelijke opgave was om het ei te realiseren”, vertelt Lajos Hartvig, “het object weegt 88 ton en moest vrij in de ruimte zweven”. De eivormige staalconstructie kon met PREFALZ worden bekleed “zonder dat het karakter van de schaal verloren ging”, zegt Ágnes Székely, die als projectleidster verantwoordelijk was voor het detailwerk en voor de uitvoering. Zo is er een uniek stukje maatwerk ontstaan dat getuigt van gedegen vakmanschap. Het ei is zorgvuldig ingebed in de bruisende campus van Kecskemét Dual Education (KEDO) Ltd die nauw is verbonden met lokale structuren. De universiteit wil hier straks samen met lokale bedrijven het onderwijsprogramma gaan vormgeven.

Außenansicht des Educational Buildings in Kecskemét in Ungarn

Visie van de architecten

Voor Lajos Hartvig drukt het ei “door ruimte, vorm en materiaal” de dynamiek uit van de continue interactie tussen de studenten. Al in 2010 behoorden Bánáti en Hartvig tot de 35 belangrijkste architectenbureaus van Hongarije. Inmiddels werken ze bij bouwprojecten in Hongarije samen met internationale topbureaus als SANAA en genieten hun technisch vernuftige, door een zekere ingetogenheid gekenmerkte ontwerpen alom bekendheid. De architecten integreerden het beurs-ei in een gebouw met een sterk axiale structuur en creëerden zo een scherp contrast. Hierdoor is het meer een object in de ruimte dan een onderwijsruimte in klassieke zin.

Der Architekt Lajos Hartvig steht lächelnd vor Pflanzen seitlich zu den Betrachtern und Betrachterinnen

Een ei is geen voetbal – een vakkundige uitdaging

De markante constructie met zijn elegante PREFALZ-huid in P.10 prefawit hangt in de foyer direct tegenover de hoofdingang van het Eductional Building. “We hadden een aantal ideeën hoe we de stalen constructie konden bekleden”, vertellen de architecten. Vanwege het gewicht en de vervormbaarheid kozen ze uiteindelijk voor 0,7 mm dik PREFALZ gekleurd aluminium bandmateriaal in P.10-kwaliteit. Wat het ei bouwkundig gezien zo bijzonder maakt is dat de aan acht ankerpunten opgehangen stalen constructie een zekere beweeglijkheid moet suggereren. “De buitenste laag heeft dus eigenlijk geen vaste ondergrond”, vertelt vakspecialist Tamás Ombódi die verantwoordelijk was voor de uitvoering van dit deel van het project. Om de schaal van het beurs-ei met PREFALZ te kunnen bedekken, moesten hij en zijn team out of the box denken. “Een ei heeft een andere vorm dan een voetbal. Door zijn kromming is elk stukje oppervlak anders. Dat maakt het lastig, maar ook heel bijzonder”, meent Ombódi. Hij ziet het ei als iets unieks en vindt dat er meer van dit soort projecten zouden moeten zijn: “er wordt nog te vaak in standaardoplossingen gedacht en daarmee verzuim je iets nieuws, iets tot dan toe onvoorstelbaars te creëren.

Der Handwerker Tamás Ombódi war mit dem komplexen Projekt betraut. Er und sein Team mussten ihr Handwerk neu denken

Materiaal:

  • PREFALZ gekleurd aluminium bandmateriaal
  • P.10 prefawit
Eine Brücke führt zu dem Eingang des schwebenden Eis aus Aluminium und Stahl mit einer Prefalz-Schale in P.10 Prefaweiß. Das Ei wird als Seminarraum genutzt wird.

PREFA Aluminiumprodukte GmbH ontwikkelt, produceert en verkoopt al meer dan 70 jaar met succes aluminium dak- en gevelsystemen in heel Europa. In totaal heeft de PREFA Groep circa 640 medewerkers. De ruim 5000 kwaliteitsproducten worden uitsluitend in Oostenrijk en Duitsland vervaardigd. PREFA maakt onderdeel uit van de ondernemingsgroep van de industrieel Dr. Cornelius Grupp die wereldwijd meer dan 8000 medewerkers op meer dan 40 productielocaties heeft.