Glanzende losanges aan de Hardangerfjord

Na een lang bouwproces genieten de bewoners van Øystese (Noorwegen) van het zilverkleurig glanzende Hardangerbadet Healthcare Center, dat door Anne R. Bøthun en Sonja Fastenrath van LINK Arkitektur werd ontworpen. Tijdens hun zoektocht naar een geschikt materiaal voor de gevel van het zwembad ontdekten ze de blank naturel 44 x 44 losange van PREFA. Hierin worden het licht en de kleuren van de Hardangerfjord mooi weerspiegeld. Het multifunctionele karakter van het gebouw speelde in de ontwerpfase een belangrijke rol. Hier zijn niet alleen een hotel en een zwembad gevestigd, maar ook dokterspraktijken, een therapeutisch centrum en een apotheek.

Auf dem Bild ist die Schwimmhalle vom Hardangerbadet Healthcare Center in Oystese zu sehen, die mit der Wandraute 44x44 in Naturblank eingedeckt wurde. Der Himmel darüber ist mit tiefhängenden, grauen Wolken gefüllt.

Vrouwenpower

LINK Arkitektur is in heel Scandinavië actief, met meer dan 15 vestigingen en 500 medewerkers. Het architectenbureau behoort tot de 50 grootste ter wereld. Er wordt veel waarde gehecht aan een gezond evenwicht tussen vrije tijd, familie en beroep. Daarom werkt men er gewoonlijk van 8 tot 16 uur, wat zeer gezinsvriendelijk is. In de vestiging in Bergen, de op een na grootste stad van Noorwegen, is Anne R. Bøthun een van de leidinggevenden van het 43 mensen tellende team. Zij en Sonja Fastenrath waren verantwoordelijk voor de realisatie van het project in Øystese: ”In samenwerking met twee statici, ook vrouwen, zaten we met de opdrachtgever en de uitvoerende bedrijven aan de onderhandelingstafel. Wij vrouwen hadden behoorlijk veel te zeggen.”

In der Abbildung ist die Wandraute 44x44 in Naturblank zu sehen, montiert am Mehrzweckgebäude vom Hardangerbadet in Oystese. Im Hintergrund sind Tiefhängende Wolken zu sehen.

Inspiratie uit de omgeving

De nieuwbouw, uitbreiding en renovatie van het Healthcare Center brachten enkele bouwkundige uitdagingen met zich mee. Met bravoure slaagden de architecten erin de moeilijkheden te overwinnen. Op het perceel stond reeds een hotel in baksteen en donker hout, waartegen de uitbreiding van het gebouw moest afsteken. Toch is er een mooi totaalbeeld gecreëerd. Het zwembad opent zich met zijn grote glazen elementen naar de fjord en zorgt voor een uniek uitzicht op de omliggende natuur. Met het gebruik van de PREFA losange 44 x 44 in de speciale kleur blank naturel liet LINK Arkitektur zich voor de gevel aan de oever inspireren door de vormen van de traditionele dakbekleding in de regio.

Auf dem Bild ist das Mehrzweckgebäude in Oystese zu sehen, die mit der Wandraute 44x44 in Naturblank eingedeckt wurde. Der Himmel ist ein dunkler, bewölkter Himmel zu sehen.

Alledaags en spectaculair

Het Hardangerbadet Healthcare Center is tot nu toe het belangrijkste project dat aan de vakman Kjell-Arne Flotve werd toevertrouwd. In Noorwegen is er slechts één handwerkbedrijf per regio, dus het team van Flotve voert in de hele regio Kvam zowel alledaagse klusjes als spectaculaire werken uit. De klanten moeten soms even geduld oefenen, tot zij aan de beurt zijn. Voor het tijd is voor een generatiewissel, staat er nog veel op de agenda. Trots blikt Flotve terug op het project met de glanzende losanges in Øystese: ”Die bijzondere gevel hebben wij gerealiseerd! Op de bouwwerf bleken de losanges zeer gemakkelijk te plaatsen, wat ons werk wel wat vereenvoudigde.”

Auf dem Bild ist das Mehrzweckgebäude vom Hardangerbadet Healthcare Center in Oystese vom Wasser aus zu sehen. Diese wurde mit der Wandraute 44x44 in Naturblank eingedeckt. Man sieht einen Teil vom Hardangerfjord, das Objekt beleuchtet in Abenddämmerung und im Hintergrund Oystese.