Een spel met kleur en vorm: Reykjavik

In het centrum van de IJslandse hoofdstad Reykjavik staat het nieuwste object van architect Tryggvi Tryggvason. „Een gevel in deze drukke omgeving vraagt om een duurzaam, robuust materiaal”, zegt de architect. De grote voormalige parkeergarage bestaande uit diverse woonlagen en een levendige begane grond moet de stad nieuw leven inblazen. Door de bijzondere en verrassende combinatie van vorm en kleur oogt het gebouw niet meer zo massief. „Het is een spel met kleur en vorm”, beschrijft Tryggvason zijn concept. In eerste instantie wilde hij zware aardetinten gebruiken, maar dat idee verwierp hij snel. „Het was te veel van het goede”, benadrukt hij en vertelt hoe hij uiteindelijk koos voor lichte en vriendelijke kleuren om een luchtige sfeer te creëren.

Der isländische Architekt Tryggvi Tryggvason steht im Freien vor einer Landschaft. Im Hintergrund sind Segelschiffe zu sehen.

Het resultaat is een stralend object in wit en zandkleur. „De rotsformaties die hier door lava ontstaan, komen terug in het donkere, bijna zwarte antraciet van de verticaal gemonteerde Siding.X-panelen”, legt de architect uit en toont zich daarbij zichtbaar onder de indruk van de Siding.X-elementen. „De structuur herinnert aan het moment waarop de lava afkoelt en breekt. Er ontstaan dan zeshoekige vlakken”, vertelt Tryggvason. Het wit staat daarentegen voor de sneeuw. Voor het ronde, met witte losanges beklede deel van het gebouw liet de architect zich inspireren door de IJslandse gletsjers. De structuur doet denken aan de schubbenhuid van een vis. De zandkleurige panelen zorgen voor een harmonieus totaalbeeld, dat ook de markante, asymmetrisch bevestigde schindels moeiteloos opneemt.

Seitliche Vorderansicht des Gebäudes - verkleidet mit Schindeln, Rauten und Siding.X in den Farben Weiß, Anthrazit und Sandfarben.

Een gebouw dat past

Voor architecten in IJsland is er de afgelopen jaren veel veranderd. Er wordt overal in de stad gebouwd. Maar wel onder het toeziend oog van het stadsbestuur dat naar een gecontroleerde stadsontwikkeling streeft. „Er zijn veel wetten en regels”, benadrukt de architect. „Elk jaar zijn er nieuwe voorschriften die bepalen wat wel en niet mag. Het ene jaar moet een deur 90 centimeter breed zijn, het andere jaar 80 centimeter. Daar moet je dus allemaal rekening mee houden”, vertelt Tryggvason. Ook voor zijn object kwam het stadsbestuur met allerlei richtlijnen en voorschriften. „De stad wilde een gebouw dat bij de oudere, kleinere huizen past.” En dat is gelukt. Het past.

Ansicht des Gebäudes - verkleidet in der Farbe Weiß. Dahinter sieht man einen strahlend blauen Himmel. Die Farbe Weiß soll den Schnee versinnbildlichen.

Mobiel plaatwerkbedrijf

Het plaatwerkbedrijf ‘Dachbaukunst’ van Norbert Augner uit het Duitse Quedlinburg wist het grote project in de noordelijkste hoofdstad van Europa perfect te realiseren. „Ik ben altijd wel in voor een avontuur”, vertelt hij vol enthousiasme over de aanvraag uit het hoge Noorden. Eigenlijk moesten de ervaren Duitse plaatwerkers alleen lokale collega’s vertrouwd maken met het materiaal en de werkwijze, maar al gauw droeg de opdrachtgever het hele project over aan de experts. De bedrijfsvrachtwagen die als ‘mobiel plaatwerkbedrijf’ dienst doet, werd geladen en naar IJsland verscheept, zodat Augner & Co. alle benodigde gereedschappen bij de hand hadden. Even ten noorden van Reykjavik kregen de plaatwerkers een kleine werkplaats tot hun beschikking, waar al het voorbereidend werk werd uitgevoerd. In de parkeergarage onder het object werd een tweede werkplaats ingericht voor kleinere ad-hocwerkzaamheden.

Unteransicht des Gebäudes in Reykjavik - verkleidet mit dem Fassadenprodukt Siding.X in der Farbe Anthrazit. Die Wahl des Produktes und der Farbe soll an das Erkalten und Brechen von Lava erinnern.

Maar liefst 2300 vierkante meter gevel werd er bij het project in het centrum van Reykjavik met PREFA producten bekleed. De diversiteit aan kleuren en producten was ook voor de ervaren plaatwerkers een bijzondere en spannende uitdaging. Losanges, schindels en Siding.X-panelen in wit, antraciet en zandkleur moesten tot een geheel worden gecombineerd. De Siding.X-elementen werden niet zoals gebruikelijk horizontaal, maar verticaal en in drie verschillende formaten bevestigd. Zes tot zeven monteurs werkten in een driewekelijks ritme aan het project. Ze woonden in een vakantiehuis en werkten zes dagen per week op de bouw. Het project verliep niet zo snel en efficiënt als de Duitse plaatwerkers gewend zijn en nam uiteindelijk acht maanden in beslag. „In IJsland werken de dingen anders dan in Duitsland. Het duurde even om ons aan de mentaliteit aan te passen”, benadrukt Augner. „We hadden geen verbinding met het vaste land, we moesten arbeidscontracten door de autoriteiten laten goedkeuren en de douane was een tijd met onze vrachtwagen bezig”, vertelt de oprichter en eigenaar van Dachbaukunst over de bijzondere uitdagingen. 

Materiaal:

PREFA productmix (Siding.X, gevelschindel en gevellosange)

Ansicht des Gebäudes - verkleidet mit Schindeln, Rauten und Siding.X in den Farben Weiß und Sandfarben.

PREFA Aluminiumprodukte GmbH ontwikkelt, produceert en verkoopt al meer dan 70 jaar met succes aluminium dak- en gevelsystemen in heel Europa. In totaal heeft de PREFA Groep circa 500 medewerkers. De ruim 5000 kwaliteitsproducten worden uitsluitend in Oostenrijk en Duitsland vervaardigd. PREFA maakt onderdeel uit van de ondernemingsgroep van de industrieel Dr. Cornelius Grupp die wereldwijd meer dan 8000 medewerkers op meer dan 40 productielocaties heeft.