Een bijzonder woonensemble in Oberreute-Irsengund

Katja Knaus en Benedikt Bosch van het architectenbureau Yonder realiseerden op een steile helling in Oberreute-Irsengund (Duitsland) een hedendaags project dat uit drie bouwvolumes bestaat. Ze kozen voor modulaire bouw in hout, met glinsterende daken van PREFA aluminium in de speciale kleur blank naturel. Voor het hoofdgebouw en de carport werd de losange 44 x 44 gebruikt. Het gastenverblijf met sauna is rond een boom gebouwd en heeft een straalvormig dak van PREFALZ gekregen. De drie gebouwen vallen op door hun ongebruikelijke vormen, die van metaalbewerker Leonhard Proba het uiterste vergden.

Ansicht des Wohnensemble in Oberreute-Irsengund bei Dämmerung. Das Wohnensemble wurde mit PREFALZ und der Dach- und Wandraute 44 x 44 eingedeckt.

Speciale constellaties

Op de benedenverdieping van het hoofdgebouw zijn een slaapruimte, ruime douche en wasruimte. Op de bovenverdieping lopen de keuken, eetruimte en living vloeiend in elkaar over. De living verraadt enkele gewoontes van de opdrachtgevers. 's Avonds genieten ze van het uitzicht, 's morgens ontbijten ze bij het raam en ze houden van lezen in de zetel naast de beschermende, behaaglijke wand. Het architectenbureau Yonder bewijst dat het de kunst beheerst om intieme ruimtes te creëren, waarbij het vertrekpunt voor hun ontwerpen steeds de plek zelf is. Het houten oppervlak van het bouwmateriaal is zeer aanwezig in de ruimtes. Alleen bij de kamers met deuren werd een kleur voor voegen, muren en lichtschakelaars gebruikt. Zo ontstonden een nachtblauwe badkamer, een zwarte sauna en een wolkengrijze slaapkamer. Knaus en Bosch maakten ook voor de dakbekleding een doordachte keuze. PREFA aluminium bleek voor de drie daken een duurzame oplossing. Dit materiaal is opgewassen tegen de lokale weers- en sneeuwomstandigheden. Het creëerde bovendien het grafische effect dat Knaus en Bosch voor de dakoppervlakken voor ogen hadden.

Vorderansicht des Wohnensemble in Oberreute-Irsengund bei Sonnenschein und bewölktem Himmel. Das Wohnensemble wurde mit PREFALZ und der Dach- und Wandraute 44 x 44 eingedeckt.

Dakwerken

De complexe dakvormen in Oberreute-Irsengund waren voor Leonhard Proba een bijzondere uitdaging. “Ik wist dat creatief denken en plannen prioritair waren om vervolgens zorgvuldig de dakbedekking te kunnen plaatsen.” Voor het woonhuis miste hij een passende referentiekant, waarop hij zich kon richten voor de plaatsing van de daklosanges. Hij behielp zich met een centrale lijn die hij op de plannen en deels ook op het dak zelf trok. Daarna tekende hij stuk voor stuk de positie van de losanges op de volle bebording van hout. Pas toen hij daarmee klaar was, begon hij de aluminium dakbekleding te plaatsen. De opdrachtgevers hadden alle vertrouwen in deze vakman, die slechts enkele maanden tevoren het bedrijf van zijn vader had overgenomen. Ze zijn tevreden over het resultaat. Proba stond erop de werken aan het dak zelf uit te voeren, omdat hij het belangrijk vindt “het vak niet te verleren”.

Detailansicht des Wohnensemble in Oberreute-Irsengund bei Sonnenschein. Das Wohnensemble wurde mit PREFALZ und der Dach- und Wandraute 44 x 44 eingedeckt.

Materiaal:

Aufnahme aus der Vogelperspektive des Wohnensemble in Oberreute-Irsengund. Das Wohnensemble wurde mit PREFALZ und der Dach- und Wandraute 44 x 44 eingedeckt.