Bekroonde vooruitstrevende architectuur voor de poorten van Praag

De Tsjechische architecten Jakub Našinec en Aleš Kubalík van het architectenbureau SPORADICAL hebben voor de sporthal in Dolní Břežany een moedig en vooruitstrevend concept ontwikkeld dat in de wedstrijdpresentatie duidelijk naar voren kwam. In de herfst van 2018 konden ze bovendien voor de sporthal de 25e Grand Prix Architektů, de nationale, Tsjechische architectuurprijs, en de Stavba roku 2018-Award voor het "Gebouw van het jaar" in de wacht slepen.

De gemeente heeft een innovatief stedenbouwkundig concept uitgewerkt. Na een eerste opkomst en veel nieuwe bewoners worden nu de openbare voorzieningen en pleinen vormgegeven en in de volgende stap wordt pas het omringende land als bouwterrein vrijgegeven. "Voor zo'n buitengewone locatie kun je geen gewoon object ontwerpen", zegt Jakub Našinec van SPORADICAL. De sporthal van de basisschool is tegenwoordig omringd door maïsvelden. En dat was voor de architecten een van de grote uitdagingen. "In onze ontwerpen laten we altijd de omgeving een rol spelen. De sporthal staat echter in het midden van niemandsland. In de toekomst zal deze echter het centrum van een levendige wijk zijn", vertellen de architecten. Tegenwoordig verbindt deze de school, de parkeerplaats én de toekomst. 

Sonnenspiegelung an den naturblanken Wandschindeln der Sporthalle in Tschechien

Buitengewone ellipsvorm en plaats van inspiratie

Het moderne gebouw met zijn buitengewone ellipsvorm is een attractie en een inspiratie voor zijn omgeving. Het sportveld heeft een afmeting van 45 × 25 meter en biedt plaats voor 250 toeschouwers. Daardoor kan dit niet alleen voor de turntraining van de kinderen worden gebruikt, maar is het ook een toneel voor lokale sportevenementen en culturele instellingen. Het hoogwaardige en aantrekkelijke architectuurconcept is met de ruimtelijk draaiende, ellipsachtige vorm het antwoord op de hedendaagse vereisten en de onbekende toekomst. De associatie met een UFO ligt voor de hand. "Wanneer de hal 's nachts is verlicht en de sterren aan de hemel staan, geloof je: Er is een UFO geland", vertelt Aleš Kubalík. De hal heeft deze ronde, gladde en abstracte vorm. De koepel brengt de schaal meer naar de mensen toe, het metaalachtige oppervlak weerspiegelt de omgeving en de grenzen tussen hemel en dak lossen op. Naast zijn vooruitstrevende, moedige concept was het voor de architecten steeds belangrijk om de eigenlijke functie van de hal en de mensen die er gebruik van maken, in te sluiten. "Wij hebben de sporthal voor de kinderen ontworpen en het is belangrijk waar de kinderen trainen. Gebouwen hebben een wezenlijke invloed op de mensen", benadrukt Jakub Našinec. 

Een complex project met veel details

De aanbesteding vond al plaats in 2013. Dit project begeleidde de architecten echter de daarop volgende jaren. "De ondertekening is slechts de eerste fase. Daarna waren wij één tot twee keer per week op de bouwplaats. Het was echter een zeer complex project met veel details, waarmee rekening moest worden gehouden", vertelt Našinec. PREFA was voor de architecten voor het materiaal de eerste keus. Ze kenden PREFA al van hun universiteitsgebouw. "De schindels pasten perfect in ons concept. Deze zijn licht, er kan nauwkeurig mee worden gewerkt en deze kunnen goed worden aangepast. Dat was bij dit object zeer belangrijk", benadrukt Kubalik.

Architectuurstudie per toeval

Jakub Našinec en Aleš Kubalík kennen elkaar van de universiteit. Beide zijn "verzeild geraakt" in de architectuurstudie. "Bij mij was dat eigenlijk toevallig", vertelt Jakub Našinec. Aleš Kubalík was in zijn jeugd een gepassioneerde schilder, maar zijn moeder vond dat hij een beroep  moest zoeken met toekomstperspectieven en dus kwamen ze Architectuur overeen. Spoedig nadat ze waren afgestudeerd, hebben beide jonge architecten samen met hun beide collega's Josef Kocián en Veronika Sávová het architectenbureau "SPORADICAL" opgericht. Dit heeft in de afgelopen jaren in heel Tsjechië een reputatie gevestigd. 

Detailaufnahme des Eingangsbereichs der tschechischen Sporthalle, die mit 20.000 PREFA Wandschindeln in Naturblank bekleidet wurde

Vooruitstrevend in een conservatief land

De vooruitstrevende architecten van SPORADICAL streven hun doel echter ook graag ver voorbij. "Vaak presenteren wij een zeer innovatief en ongewoon principe. Daarmee zitten wij bij veel aanbestedingen op de tweede rang", vertelt Našinec. Ze zijn overtuigd van hun te volgen lijn en gaan hun eigen weg. "Vooruitstrevende architectuur, die verrast, zal zich doorzetten – ook in een conservatief land", aldus Našinec met zijn optimistische kijk op de toekomst. 

Productbox PREFA-gevelschindels

Materiaal:

Aluminium

Kleur:

natuurlijk blank

Gewicht:

2,5 kg/m²

Formaat:

420 × 240 mm in gedekt oppervlak