Prämierter Hybridbau mit PREFA vollendet

Marktl/Wasungen – Met het privaat gefinancierde woon- en bedrijfsgebouw “Buggi 52” verrees in Freiburg (Duitsland) een vernieuwende, FSC-gecertificeerde houten nieuwbouw op de plaats van een oude supermarkt. De bouwhoogte blijft net onder de Duitse grenswaarde voor hoogbouw. Architect Jochen Weissenrieder overtuigde met een bijzonder materiaalconcept voor de gevelbekleding: een combinatie van voorvergrijsde regionale zilverden en zwartgrijze golfprofielen van PREFA.

Portrait des Architekten Jochen Weissenrieder, lehnt an einem Fahrrad, im Hintergrund eine schwarz-graue Ziegelwand.

Verstandig verdichten

Het stadsdeel Freiburg-Weingarten ontstond in de jaren zestig van de vorige eeuw. Typisch voor deze wijk zijn de afwezigheid van verstedelijkt gebied en een overvloed aan onbenutte terreinen. Het is de bedoeling van projecten zoals Buggi 52 om deze sociaal achtergestelde buurt op te waarderen. Hiervoor wordt bouwgrond doelgericht opnieuw gebruikt. Met een supermarkt op de benedenverdieping, een crèche op de eerste verdieping en dertig woningen op de overige zes verdiepingen biedt het hybride gebouw een belangrijke meerwaarde voor zijn bewoners en gebruikers. Dat dit project ook materiaaltechnisch de aandacht trekt, is te danken aan Jochen Weissenrieder. Hij hield de hoeveelheid gebruikt beton klein en gebruikte op de hoger gelegen verdiepingen 40% minder hout dan bij massieve houtbouw. Met het duurzame aluminium van PREFA kon hij de duurzaamheidsgedachte realiseren die de investeerder voor dit woon- en serviceproject voor ogen had.

Bild des mit PREFA gedeckten Multifunktionsgebäude in Freiburg Deutschland.

Drie keer hout, een keer aluminium

Drie kanten van het gebouw kregen een gevel van hout, maar voor de brandveiligheid was dit materiaal voor de oostelijke gevel niet toegestaan. In samenspraak met de opdrachtgevers werd er gekozen voor 2 mm dikke golfprofielen in de standaardkleur zwartgrijs als niet-brandbare oplossing. Ze sluiten mooi aan bij de houten planken. Bovendien kon deze gevelbekleding probleemloos ter plaatse over de hoeken van de voorgefabriceerde systeemwanden verwerkt worden. Dat de zilverden en de golfprofielen qua kleur nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn, weet ook bouwkundig ingenieur en aannemer Herbert Duttlinger van Holzbau Bruno Kaiser GmbH. Hij werd reeds in de planningsfase betrokken bij dit project en stond aan het hoofd van de realisatie. “Ongelofelijk mooi, ongelofelijk dun en ongelofelijk stevig,” zo omschreef Jochen Weissenrieder het geëxtrudeerde aluminiumproduct, dat aan alle vereisten van het project voldeed en voor alle betrokkenen de perfecte oplossing bleek.

Materiaal:

Die PREFA Pofilwelle in Schwarzgrau umhüllt das Multifunktionsgebäude in Freiburg, Deutschland.
Bild des mit PREFA gedeckten Multifunktionsgebäude in Freiburg Deutschland.

Via deze link kunt u foto's downloaden:

https://brx522.saas.contentserv.com/admin/share/462a434c