AURA – een handelsgebouw met een gouden dak

Het handelsgebouw AULA in het Zweedse Malmö is tekenend voor de transitie naar een new economy die de stad doormaakt. Het in 2018 voltooide bouwwerk naar een ontwerp van Dorte Mandrup A/S staat met zijn goud glinsterende PREFALZ-dak symbool voor de nieuwe stad. Het is gelegen op een voormalig haventerrein tussen het centraal station en de Sont en biedt onderdak aan kleine winkels, kantoren en een openbare kleuterschool. Formeel en typologisch toont het nieuwe gebouw verwantschap met een oud handelskantoor. De stalen draagconstructie van het dak is bedekt met 2000 m² PREFALZ uitgevoerd in Jaisalmer goud. Deze nieuw ontwikkelde kleur past bij de warme uitstraling van het gevelbeton vervaardigd van speciaal zand uit Estland, zoals Noel Wibrand, Associate Partner bij Dorte Mandrup A/S en projectmanager voor AURA vertelt.

Architekt Noel Wibrand sitzt mit dem Gesicht zur Kamera an einem Schreibtisch und erklärt etwas

Het dak

Door de materialiteit van het dak vormt AURA een sterk contrast met zijn omgeving. Architect Wibrand beschrijft het gebouw als “zeer traditioneel met een ongecompliceerde structuur”. Met de nok die in vier verschillende richtingen is gebogen, breekt het architectenteam echter overduidelijk met de traditionele vorm. Het steile dak biedt ruimte aan twee verdiepingen, waardoor er een enorm volume onder het dak is gecreëerd. De voorzijdes worden voor representatieve kantoren gebruikt, terwijl de voorzieningen voor verwarming en koeling zich centraal in het gebouw bevinden. Het dak zelf is in vier stappen op de grond gemonteerd en daarna in slechts drie dagen op de andere romp geplaatst. “Het optillen van een dak met deze omvang is uniek”, vertelt de verantwoordelijke vakspecialist.

Detailaufnahme des Daches des Kontorgebäudes in Schweden eingedeckt mit dem Dachsystem PREFALZ in der Sonderfarbe Jaisalmer Gold

Krachtige ontwerpen van Deense bodem

De architecten van Dorte Mandrup A/S kregen in 2016 de opdracht om het handelsgebouw te ontwerpen. Op hun kantoor in Kopenhagen liggen nog een paar originele aluminium stalen voor het AURA-project die tonen hoe de kleur voor AURA werd ontwikkeld. Het Deens architectenbureau dat in de architectuurwereld bekend staat om zijn expressieve ontwerpen, groeit al jaren gestaag. Op dit moment wordt een tweede verdieping van het achterhuis uitgebouwd met een atelier en computerplekken. De creatieve koppen die hier werken, richten zich graag op de toekomst en houden zich bezig met thema’s als upcycling, biodiversiteit, sociale integratie, de levenscyclus van materialen en alternatieve structuren voor de woningmarkt. Hiermee win je namelijk belangrijke architectuurwedstrijden.

Materiaal:

  • PREFALZ
  • speciale kleur Jaisalmer Gold
seitliche Frontansicht des Kontorgebäudes in Schweden bei Sonnenschein eingedeckt mit dem Dachsystem PREFALZ in der Sonderfarbe Jaisalmer Gold

PREFA Aluminiumprodukte GmbH ontwikkelt, produceert en verkoopt al meer dan 70 jaar met succes aluminium dak- en gevelsystemen in heel Europa. In totaal heeft de PREFA Groep circa 640 medewerkers. De ruim 5000 kwaliteitsproducten worden uitsluitend in Oostenrijk en Duitsland vervaardigd. PREFA maakt onderdeel uit van de ondernemingsgroep van de industrieel Dr. Cornelius Grupp die wereldwijd meer dan 8000 medewerkers op meer dan 40 productielocaties heeft.