Architectuur tanken

Marktl/Wasungen – Aan de rand van een groot industrieterrein aan de zuidoostelijke stadsrand van Praag (Tsjechië) lag een oud tankstation in jarentachtigstijl. Het had slechts twee pompen en een hokje uit golfplaat voor de pompbediende. De nieuwe eigenaar zag het verkeer toenemen en besloot om te investeren. Hij liet architect Daniel Zerzán een nieuw, gedurfd tankstation met een winkel bouwen. Het resultaat mag er zijn. Zerzán bleek de ideale partner voor de bouwheer. Deze architect werkt alleen en legt zich bij voorkeur toe op moeilijke opdrachten die hij van A tot Z nauwgezet plant en begeleidt.

Ein Portrait des Architekten Daniel Zerzan. In der Hand hält er einen Motorradhelm, auch ein gelber Pick-Up ist zu sehen.

Richtinggevende structuur

Zerzán legt uit hoe het atypische project tot stand kwam: ”Op het eerste gezicht zou je het misschien niet zeggen, maar het ontwerp is helemaal afgestemd op de bijzondere vorm van het perceel, het vereiste aantal pompen, de verkeersgeleiding en de services van de shop. Vanaf het begin waren we het erover eens dat hier iets unieks en visionairs moest ontstaan. Het spectaculaire dak rust op de stalen constructie van het winkelgebouw. Het wordt ondersteund door twee gouden pijlergroepen, waarlangs ook de ventilatie van de ondergrondse tanks en de dakafvoer worden geregeld. Door de vorm en de helling van het dak kiezen vrachtwagenchauffeurs intuïtief het buitenste spoor met de pomp voor vrachtwagendiesel. ”Ik probeer signalisatie zoveel mogelijk te vermijden”, zegt de architect. Hij wijst naar een klein platform dat het verkeer naar de uitrit geleidt en wegwijzers overbodig maakt.

Eine weitere seitliche Ansicht der Tankstelle mit der Unterseite des Dachs und den Stützengruppen im Blick.

Kundig uitgevoerd

Het servicegebouw werd opgetrokken rond de staalconstructie met kruislaaghout. Het biedt opslagruimte, sanitair en een winkel met twee kassa's. Dankzij een strook met ramen heeft het personeel een uitstekend zicht op de pompen. De glaspartij past bovendien perfect in het kubistische ontwerp van het gebouw. Een van de grootste uitdagingen van het project bleek de planning en realisatie van de asymmetrische gevel. ”Na een korte oriënterende fase kozen we voor PREFABOND aluminium composietplaten in zuiver wit en zwartgrijs. Het lage gewicht en de eenvoudige verwerking maken een uitgebalanceerd voegpatroon mogelijk”, vertelt de architect. Hij is vol lof over de vakmannen die de plaatsing deden.

Ein Portrait vom Verleger Miceks, im Hintergrund ist noch das Gerüst der Baustelle zu sehen.

Speciale vereisten

Op de werf moest Jakub Miček het beste van zichzelf geven. Het was geen sinecure om binnen drie maanden het gebouw met zijn complexe vormen te bekleden met 469 m² composietplaten. Hij moest heel precies te werk gaan. Van zijn ruimtelijke voorstellingsvermogen werd het uiterste gevergd. Aan het gebouw waren speciale aanpassingen nodig, bijvoorbeeld aan de dakvoeten, de schuine pijlers en de plaatsen waar de composietplaten een hoek vormen. Daniel Zerzán kon tijdens het volledige project bogen op de ervaring van Miček, zowel voor de onderconstructie, het stalen frame en de gevelfolie als de nauwkeurige plaatsing van de aluminiumplaten. Samen maakten de architect en de vakman een succes van dit Praagse project.