Hverfisgata: Referentieobjecten

Inleiding

Het is een spel met vorm en kleur: de IJslandse autodidacte architect Tryggvi Tryggvason verwijst met zijn ontwerp naar de verbinding met de natuur: met de lava, de gletsjers en de rotsen van IJsland. Daarvoor maakt hij gebruik van losanges, schindels en Siding.X in wit, zandkleur en antracietgrijs.

Door de bijzondere en verrassende combinatie van vorm en kleur oogt het gebouw niet meer zo massief. “Het is een spel met kleur en vorm”, beschrijft Tryggvason zijn ontwerp. In eerste instantie wilde hij zware aardetinten gebruiken, maar dat idee verwierp hij snel. “Het was te veel van het goede”, benadrukt hij en vertelt hoe hij uiteindelijk koos voor lichte en aangename kleuren om een luchtige sfeer te creëren. Het resultaat is een stralend object in wit en zandkleur. “De rotsformaties die hier door lava ontstaan, komen terug in het donkere, bijna zwarte antraciet van de verticaal gemonteerde Siding.X panelen”, legt de architect uit en daarbij steekt hij zijn enthousiasme voor de Siding.X-elementen niet onder stoelen of banken. “De structuur herinnert aan het moment waarop de lava afkoelt en breekt. Er ontstaan dan zeshoekige vlakken”, vertelt Tryggvason. Het wit staat daarentegen voor de sneeuw. Voor het ronde, met witte losanges beklede deel van het gebouw liet de architect zich inspireren door de IJslandse gletsjers. De structuur doet denken aan de schubben van een vis. De zandkleurige panelen zorgen voor een harmonieus totaalbeeld. De schindel daarentegen overtuigt door zijn asymmetrie. Drie kleuren, drie vormen. “Het getal drie staat centraal in mijn ontwerp”, aldus de architect.

Siding.X in P.10 antraciet P.10 zandbruin
Daklosange 29 × 29 in speciale kleur
Dakschindel in P.10 antraciet

Gegevens en feiten

Product

Daklosange 29 × 29, Dakschindel, Siding.X

Kleur

02 P.10 antraciet

Architect

Opus ehf, Tryggvi Tryggvason

Uitvoerder

Dachbaukunst Quedlinburg GmbH

Land

IJsland

Plaats

Reykjavík

Type object

Wooncomplexen & appartementsgebouwen

Copyright

© PREFA | Croce & Wir

PREFA daklosange 29 × 29 in P.10 antraciet met reliëf (dimple), dak met schubbenlook

Laat u inspireren: Andere objecten

Renovatiegalerij: Objecten voor en na renovatie

Dankzij het lage gewicht van de PREFA producten wordt het renoveren van dak en gevel kinderspel. En ook optisch mag de cosmetische ingreep er best wezen.

Renovatiegalerij: Objecten voor en na renovatie

Huis met garage na de dakrenovatie met de PREFA dakplaat in antraciet
Huis voor de dakrenovatie met PREFA dakplaat, zadeldak en garage