Het beurs-ei: Referentieobjecten

Inleiding

Op de economische campus van KEDO aan de Hogeschool János von Neumann in Kecskemét (Hongarije) valt voortaan een wereldwijd uniek stukje architectuur te bewonderen. Het heeft alles te maken met een ei uit staal en een schaal uit Prefalz.

“Het was natuurlijk geen gemakkelijke opgave om het ei te realiseren”, vertelt Lajos Hartvig. “Het object weegt 88 ton en moest vrij in de ruimte zweven.” Al even uitdagend was de constructie van het gebouw eromheen. De architecten integreerden het ei in een gebouw met een sterk axiale structuur en creëerden zo een scherp contrast. Het is verstevigd met schijven die de vloeren vormen van twee ruimtes binnenin. “We hadden een aantal ideeën hoe we de stalen constructie konden bekleden”, aldus Hartvig. In eerste instantie hadden we 3D-gevormde onderdelen van corian of acrylglas voor ogen, net zoals in de gevel van het Kunsthaus in Graz. “Dat was echter te duur gezien het relatief kleine oppervlak van het ei.” De vorm kon uiteindelijk met PREFALZ worden bekleed “zonder dat het karakter van de schaal verloren ging”, vult Ágnes Székely aan, die verantwoordelijk was voor het detailwerk van het project. Dat geldt ook voor de niet-zichtbare eigenschappen van het materiaal. Terwijl de stalen draagconstructie het gewicht van 87 auto's heeft, weegt de laag van Prefalz aluminium slechts ongeveer een ton. De verhouding tussen schaal en massa is vergelijkbaar met die van een echt kippenei.

Speciale projectoplossing

Gegevens en feiten

Product

Gevelsystem PREFALZ

Kleur

10 P.10 prefawit

Architect

Bánáti+Hartvig Architekten mit LIMA Design Ltd.

Uitvoerder

Tető-Kovács Kft.

Land

Hongarije

Plaats

Kecskemét

Type object

Openbare gebouwen en andere faciliteiten

Copyright

© PREFA | Croce & Wir

Witte PREFALZ als staande hoekfels aan de gevel met verschillende paneelbreedtes en een venster

Laat u inspireren: Andere objecten

Renovatiegalerij: Objecten voor en na renovatie

Dankzij het lage gewicht van de PREFA producten wordt het renoveren van dak en gevel kinderspel. En ook optisch mag de cosmetische ingreep er best wezen.

Renovatiegalerij: Objecten voor en na renovatie

Huis met garage na de dakrenovatie met de PREFA dakplaat in antraciet
Huis voor de dakrenovatie met PREFA dakplaat, zadeldak en garage