Website zoeken (na het verzenden wordt u naar de pagina met zoekresultaten geleid)

NIEUW R&T-CENTRUM VAN PETRONAS ADEMT DE GEEST VAN DE FORMULE 1


Het Milaans architectenbureau 967Arch heeft zich bij het nieuwe onderzoeks- en technologiecentrum van Petronas in het zuiden van Turijn laten inspireren door de ‘geest van de Formule 1’. Het object werd ontworpen door Cesare Chichi, Stefano Maestri, Luisa Beretta en Francesca Capuzzo Dolcetta. De architecten zijn met name bekend vanwege hun moderne, hedendaagse kantoorpanden en innovatieve industriegebouwen. Ze creëren werkplekken en arbeidsomgevingen die bij de medewerkers, bij de managers en bij hun merk passen. „Tegenwoordig wil iedereen een Google-office. Maar je bent niet Google”, zegt Cesare Chichi. Met hun individuele gebouwen willen ze het verhaal van hun klanten vertellen. Deze op maat gesneden aanpak is hun succesformule. „We zijn een boetiek, geen supermarkt. Met onze manier van werken kunnen we ingaan op de specifieke wensen van de klant”, benadrukt Stefano Maestri. 

In het concept voor Petronas hebben de ervaren architecten diverse elementen opgenomen. Enerzijds moest het gebouw de geest van de Formule 1 weerspiegelen, anderzijds wilden ze het inbedden in het landschap. Het onderzoeksinstituut bevindt zich op een 80 000 m² groot perceel omringd door velden in de gemeente Santena ten zuiden van Turijn. Het complex zelf beslaat een oppervlakte van in totaal 17 000 m² en bestaat uit twee met elkaar verbonden gebouwen. Het ene deel wordt gebruikt voor onderzoek, het andere dient als kantoor. De gevel omsluit het gebouw als een gekleurd blad en volgt de lijnen van de omliggende velden. „Het gebouw moet vloeien”, benadrukt Chichi. De architecten wilden niet opvallen, maar het object harmonieus laten samensmelten met de omgeving. 

EEN SPOILER VOOR EEN GEBOUW

Oorspronkelijk was er alleen een onderzoeksgebouw gepland. Gaandeweg ontstond het complex dat er nu staat. „Aan het begin van het project was nog helemaal niet duidelijk dat deze locatie ook als marketingtool kan worden gebruikt”, vertellen de architecten. Dat idee ontwikkelde zich pas later en bereikte een eerste hoogtepunt bij de feestelijke opening met Lewis Hamilton. Santena is een representatieve plek geworden die de betrokkenheid van het concern bij de Formule 1 toont. In het gebouw worden producten getest, geoptimaliseerd en ontwikkeld die de auto’s snel maken. Deze spirit straalt het gebouw ook uit. „We hebben veel met aluminium gewerkt. Het materiaal staat het dichtst bij de Formule 1-auto”, vertelt Maestri en verklaart daarmee, waarom er voor PREFA Sidings is gekozen. Voor deze dimensie en voor dit design was het het optimale product. Het object is bijvoorbeeld meer dan twee voetbalvelden lang. De ingang is het markantst. „Geïnspireerd door de Formule 1, hebben we een spoiler voor het gebouw gecreëerd”, zegt Chichi. 

IDENTITEIT ZONDER LOGO

Naast de eisen aan het design moest er bij de realisatie ook aan veel technische richtlijnen worden voldaan. „De voorschriften waren zeer complex. Brandbeveiliging en dergelijke hebben een belangrijke rol gespeeld”, vertelt Maestri. De laboratoriumunits zijn als pits gebouwd om goed te kunnen werken. „De architectuur moet de technologie volgen”, weet Maestri. 

 

Materiaal:

PREFA Siding

 

3 speciale kleuren, P.10 antraciet, P.10 lichtgrijs

Contact